10 reedicions de làmpades que no poden faltar a casa teva

“No tota la llum ve del sol.”
Alexandre Magne.

Les làmpades, aquell lluminós objecte de desig per a qualsevol amant del disseny. De sobretaula, de peu, de sostre o aplic. Les làmpades creen ambients especials i poden transformar l’aspecte d’una habitació, només has de saber escollir la que millor s’adapta a cada espai.

És especialment a partir de la dècada dels 50 i 60 del segle XX, amb l’arribada de nous materials de fabricació i la generalització de la producció industrial, quan assistim al naixement d’alguns dels models més icònics de làmpades.

La sofisticació dels processos de producció, la irrupció del LED i les noves necessitats de les llars modernes, han fet que algunes companyies reeditessin alguns d’aquests models icònics, modificant-ne els colors, dimensions o afegint-hi nova tecnologia.

Aquí teniu la nostra selecció de 10 reedicions de làmpades que segueixen fent història.

PARENTESI SPECIAL EDITION, FLOS LIGHTNING
Dissenyada per Achille Castiglioni i Pio Manzù, 1971/2021

En el 50 aniversari del producte, FLOS llança una reedició especial, en turquesa i taronja, els colors preferits dels seus respectius dissenyadors, i en recupera el packaging original.
Un model guanyador del Compasso d’Oro el 1979 i del que, en aquests 50 anys, se n’han venut més de 800.000 unitats.

265, FLOS LIGHTNING
Dissenyada per Paolo Rizzato, 1973

Un disseny minimalista que ha creat categoria. El model 265, amb un braç articulat i un cap rotatori, va ser creat per Paolo Rizzato el 1973. Una peça atemporal disponible en negre, blanc, o en la seva versió cromàtica, que cedeix sempre tot el protagonisme a la llum, que Nemo reedita en LED.

SNOOPY, FLOS LIGHTNING
Dissenyada per Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1967/2018/2021

Després de la reedició superlimitada (només 1.700 unitats) que FLOS va llançar amb motiu del seu 50 aniversari, amb la pantalla en acabat negre mate, ara la marca presenta una nova versió, en taronja brillant.
La làmpada manté la resta de detalls que l’han convertit en una icona inspirada pel mític Snoopy de Schulz. La base cilíndrica, en marbre de Carrara, incorpora en els nous models un sensor tàctil per encendre-la i graduar la intensitat.

LE SFERE, ASTEP
Dissenyada per Gino Sarfatti, 1959

Inspirat pel cel i fascinat per la llum que emeten la lluna i el sol, Gino Sarfatti va crear LeSfere el 1959. Una làmpada que crea el seu propi sistema solar, al voltant d’una esfera luminescent. Les posteriors reedicions han adaptat la làmpada a diferents mides i composicions, fent del sistema Sfere un habitual en grans projectes d’interiorisme, com el Teatre Regio de Torí.

FONTANA, FONTANA ARTE
Dissenyada per Max Ingrand, 1954

Max Ingrand, vidrier i decorador, va idear aquesta làmpada el 1954, anomenant-la inicialment 1853, tot i que més tard acabaria batejada com “Fontana” en honor a la marca de la qual va ser Director Artístic durant una dècada.
La seva peculiaritat són les seves múltiples fonts de llum: tant des de la base com des de la pantalla, creant així múltiples ambients d’il·luminació.
Símbol d’una col·lecció atemporal, Fontana segueix sent un dels productes més venuts de la companyia, que l’ha reeditat en una àmplia gamma cromàtica.

BILIA MINI, FONTANA ARTE
Dissenyada per Gio Ponti, 1932.
En un exercici d’equilibri impossible, Gio Ponti va projectar Bilia el 1932. Una esfera recolzada sobre un con, dues formes geomètriques elementals que donen lloc a un objecte de proporcions perfectes.
Del disseny original, FontanaArte ha desenvolupat una àmplia col·lecció, amb diferents colors i mides.

LAMPE i MINILAMPE DE MARSEILLE, NEMO LIGHTNING
Dissenyada per Le Corbusier, 1954

Com a part del projecte arquitectònic “Unité d’Habitation” per Marsella, Le Corbusier es va encarregar fins i tot del disseny de les làmpades dels apartaments. Inspirades per la il·luminació industrial, el disseny recull la passió de l’arquitecte per les figures elementals: dos cons asimètrics amb dues fonts de llum (directa la inferior i indirecta la superior).
Nemo recupera el disseny i el reedita en versió mini i en gris, blanc o negre.

PROJECTEUR 365, NEMO LIGHTNING
Dissenyada per Le Corbusier, 1954

No va ser fins a 2012, quan es va trobar aquest disseny en els arxius de la Fundació Le Corbusier. Projectada pel conjunt arquitectònic de Chandigarh, la seva reedició és fruit de la feina d’investigació de Nemo i la Fundació Le Corbusier.
Premiada pels premis de disseny Wallpaper en la categoria de millor reedició el 2013, està disponible en aplic, en versió de sostre i de terra.

MODEL 2129, ASTEP
Dissenyada per Gino Sarfatti, 1969

El disseny visionari de Gino Sarfatti es materialitza en aquesta obra de 1969. Un arc realitzat en metacrilat transparent que s’alça fins al sostre per a caure en una pantalla reflectora realitzada en alumini.
Astep actualitza el model el 2013, substituint el bulb incandescent per una bombeta LED.

MVV, MARSET
Dissenyada per Manuel Valls Vergés, anys 70

El reconegut arquitecte Manuel Valls va projectar aquesta làmpada, a la que va anomenar amb les seves inicials, durant els anys 70. 45 anys més tard, els seus néts, també arquitectes, recuperen el disseny original i l’actualitzen recobrint-lo amb una pantalla de fusta de cirerer.