Jaime Hayón, el disseny com una gran broma

“Design is not just about function. It is also about feelings, and I like if it provokes a little and can challenge our way of life.”

Nascut el 1974 a Madrid, Jaime Hayón ha aconseguit convertir-se en un referent indiscutible del disseny espanyol al llarg de la seva carrera. Un referent reconegut mundialment i que acabar de guanyar el Premi Nacional del Disseny 2021. Aquesta no és la seva primera distinció, ni segurament serà l’última.

Anem per parts.

Després d’estudiar disseny industrial a Madrid i París, es va unir a Fabrica, l’acadèmia de disseny i comunicació creada per Benetton, el 1997. Allà va tenir l’oportunitat de treballar de costat amb Oliviero Toscano, que el va promoure ràpidament a cap del departament de disseny. En la seva formació, no podem passar per alt l’important paper que han jugat el món del skateboard i del graffiti en la seva obra.

Per Hayón, el disseny no pot entendre’s sense la seva part lúdica. Cada una de les seves creacions és una posada en escena que juga amb elements surrealistes i fantàstics. Les seves obres són, al mateix temps, una manera de riure’s del disseny pel disseny; ningú, sinó ell, podria haver reformulat la clàssica figureta de Lladró… convertint-la en una mena de conillet skater!

Les seves col·laboracions amb marques com Cassina, Octaevo o BD Barcelona ens han deixat peces per a la història. Icònic també és el seu interiorisme per a les botigues Camper o per a hotels com el Barceló Torre de Madrid.
Fotos interiorisme

Aquí us deixem la nostra llista de dissenys preferits:

Mirall King Kong per BD Barcelona
Jaime Hayón converteix el teu reflex en el mirall en un joc que et convida a conèixer la teva altra cara. Una proposta que són dues: King i Kong, en dos models i dues mides (90 i 120 cm).
https://bdbarcelona.com/es/colecciones/accesorios-e-iluminacion/espejo-king-kong

Hayon x Nani, catifa per Nani Marquina
Pel 30 aniversari de Nani Marquina, Jaime Hayón proposa aquesta gran catifa il·lustrada on, en observar atentament, descobrirem part del seu imaginari: tortugues, llavis, mans, peixos, homes ocell…
https://hayonstudio.com/design/hayon-x-nani-rug-for-nani-marquina/

Happy Susto, gerro per BD Barcelona
Fets en ceràmica esmaltada, de color blanc o blau i decoracions en el color invers al gerro, els gerros “Happy Susto” són un clar exemple del disseny humorístic de Jaime Hayón.
https://www.pamono.eu/happy-susto-vase-white-small-animated-by-jaime-hayon-for-bd-barcelona


​​
Vicco, sofà per Cassina
Una proposta orgànica, que parteix de la funció essencial del sofà: un lloc on relaxar-se i descansar. Hayón se submergeix en els arxius de Cassina, actualitzant les línies més distintives dels sofàs de la marca.
https://hayonstudio.com/design/vico-sofa-for-cassina/

Monkey Table, taula auxiliar per BD Barcelona
Un mico que aguanta tot el que li llancis al damunt. Una altra mostra de l’humor i ironia de Jaime Hayón, capaç de convertir una taula auxiliar en una escultura al·legòrica.
https://hayonstudio.com/design/gardenias-for-bd-barcelona/