La 051 Capitol Complex chair: objecte de desig dels amants del disseny
Una de les coses que més ens entusiasma de Cassina, una de les nostres firmes estrella, és que reedita peces icòniques. Mobles i objectes representatius d’una època, concebuts per dissenyadors que van marcar una forta tendència en el seu moment i els treballs dels quals han quedat per sempre a l’imaginari com a obres atemporals de gran força estètica, algunes de les quals ocupen un lloc destacat als principals museus del món dedicats al disseny.
Un exemple clar és el del mirall «Le Grand Trans-Parents» que vam publicar al nostre calendari d’advent de Delta Moble. Dissenyat per l’artista dadaista Man Ray el 1938 i editat pel carismàtic empresari i agitador cultural Simon Gavina el 1971, porta impresa una frase que deliberadament vol crear confusió. Una peça de gran originalitat que dota d’un toc especial i inesperat qualsevol ambient, en desdibuixar-ne el reflex a través del joc de paraules serigrafiat al vidre. Però Cassina també recupera peces d’altres creadors com Le Corbusier, Gerrit Thomas Rietveld, Frank Lloyd Wright o Charles Rennie Mackintosh, entre altres pares del disseny.
Avui dediquem l’article del nostre blog a un moble que ha estat recentment reeditat per la firma italiana: la 051 Capitol Complex chair, dissenyada per l’arquitecte i dissenyador suís, cosí i estret col·laborador de Le Corbusier, Pierre Jeanneret, el 1950.
La cadira deu el seu nom precisament al lloc per al qual va ser concebuda, el Capitol Complex de la ciutat índia de Chandigarh, un complex governamental dissenyat per Le Corbusier i que va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 2016. El Capitol Complex formava part de tot un entramat d’edificis destinats a aquesta ciutat, creada entre el 1951 i el 1963 i nascuda dels plànols del conegut arquitecte, per celebrar la independència per part de l’Índia de Gran Bretanya, i que es va constituir com la nova capital de l’estat del Panyab.
Le Corbusier, associat amb els arquitectes britànics Edwin Fry i Jane Drew, a més dels principals edificis de govern, també va dissenyar immobles culturals com el Museu del Govern i Galeria d’Art.
Per dur a terme el treball del Capitol Complex, Le Corbusier va comptar amb l’ajuda del seu cosí Pierre Jeanneret, que s’instal·là a l’Índia per supervisar l’execució del monumental projecte. Jeanneret va tenir, alhora, assignada la tasca de dissenyar els interiors i el mobiliari de molts dels nous edificis de la ciutat. La seva sensibilitat i el seu desig de donar suport a la indústria i artesania locals, el va portar a tractar de combinar l’estil essencial i minimalista característic dels seus projectes amb materials locals, com la fusta de teca de Burma.
La intenció de Jeanneret era realitzar mobles que duressin generacions, tant pel seu material com pel seu disseny, i la teca de Burma era la ideal per ser econòmica, resistent a la humitat i també a insectes, així com a l’esquerdament o la ruptura, pel seu oli natural que la converteix en impermeable. Es caracteritza pel seu color marró-daurat intens, però té una àmplia gamma que varia des del vermellós fins a tons molt pàl·lids.
La cadira 051 es va erigir en un dels models més coneguts entre els mobles del Capitol Complex de Chandigarh. Concretament, es va utilitzar a diverses oficines administratives de l’edifici del Secretariat. La seva estructura està formada per uns característics suports laterals que conflueixen formant una V invertida, senyal inconfusible d’identitat dels mobles de Jeanneret, i el seient és de vímet. Una evocació de l’esperit característic del lloc, també expressat en l’ús de materials de la localitat.
Els mobles del Capitol Complex, que al seu moment es van erigir en sinònim de modernitat, a partir dels anys vuitanta van passar a l’oblit a causa del canvi de tendències en interiorisme: deteriorats per l’ús i el temps, van començar a apinyar-se als magatzems públics. Els que es van salvar de la destrucció, es van acabar venent per un grapat de rupies.
No obstant això, els connaisseurs occidentals van posar la seva vista en uns mobles que semblaven destacar entre la resta: les diferents variants de la cadira que ens ocupa i que aviat es convertí en objecte de desig i passà a batejar-se, al món del disseny, com cadira Chandigarh.
Les peces de Jeanneret estaven concebudes, en teoria, sota criteris utilitaris estrictes, però la seva particular amabilitat orgànica les revestia d’una càlida elegància que encantava els decoradors, que aviat van començar a incorporar-les als interiors més sofisticats d’Europa i Amèrica. S’inicià una recerca exhaustiva de les originals, que actualment són subhastades com a obres d’art. Com a conseqüència, va pujar l’interès dins de la mateixa Índia per aquells mobles que, fins aleshores, s’havien acumulat, desballestats, als soterranis de Chandigarh. Tant que el 2011 el govern els va reconèixer com a part del patrimoni del país i va prohibir que traspassessin les fronteres sense l’aprovació expressa del ministre de Cultura.
El 2019, Cassina, fidel als llegats dels grans mestres, va rellançar aquesta icònica cadira i a més de la versió històrica de teca, la reedició de la firma italiana també ofereix dues versions en roure natural i roure tenyit de negre. La podeu trobar a Delta Moble i gaudir d’aquesta peça històrica i exclusiva a casa vostra.