Reviu el llegat de Gaudí amb la col·lecció de BD Barcelona Design

El Modernisme va ser un dels períodes més esplendorosos de la història de Catalunya, l’inici del qual va venir marcat per l’Exposició Universal del 1888. Aquesta important mostra internacional va comportar una explosió artística sense igual que va afectar tots els àmbits de la vida quotidiana d’una societat que despertava la modernitat del nou segle XX, i que en aquell moment va veure com van començar a assentar-se les bases del que avui entenem com a cultura del disseny.

Les dècades que oscil·len entre l’emblemàtic any 1900 es caracteritzaren per un fort impuls del disseny i de les arts decoratives que, influenciades pel concepte wagnerià de l’obra d’art total, es van traduir en un estil local, amb una personalitat pròpia i diferenciada, fortament associat al nacionalisme sorgit de la revaloració de la cultura catalana.

Alhora, el Modernisme es va veure afavorit pel desenvolupament urbà i industrial que havia impulsat l’ascens d’una nova classe social: la burgesia. Aquesta es convertí en la consumidora principal dels productes i obres d’art derivades del nou estil i va trobar a la nova arquitectura la manera de satisfer les seves ànsies de modernització, d’expressar la seva identitat catalana, i de posar de manifest la seva riquesa i distinció.

La voluntat de destacar per part de les principals famílies adinerades va desembocar en una mena de competició entre els propietaris, que encarregaven edificis de gran exuberància arquitectònica, els interiors dels quals eren, igualment, de gran magnificència i sumptuositat. Un exemple clar d’aquesta rivalitat es fa palès a la cèlebre «Illa de la discòrdia», un conjunt format per emblemàtics edificis que van ser dissenyats pels arquitectes més destacats de la ciutat, i que constitueixen interpretacions molt diferents de l’arquitectura modernista: la Casa Amatller , Josep Puig i Cadafalch, Casa Lleó Morera, Lluís Domènech i Montaner, i Casa Batlló, Antoni Gaudí.

De totes, la Casa Batlló és potser l’edifici més icònic i un dels principals reclams turístics de la ciutat. Es caracteritza per la seva façana colorista i ondulada, amb elements arquitectònics de forma òssia, que fan que sembli sortida d’un conte. Altres construccions d’ensomni de Gaudí, que cada any reben la visita de milers de visitants, són la Sagrada Família, el Parc Güell, la Casa Vicens o la Pedrera. I és que el geni de Gaudí transcendeix fronteres i èpoques i el seu llegat arquitectònic continua sorprenent i inspirant generacions de tot el món.

Gaudí no només va plantejar edificis, sinó que la seva concepció integral de l’arquitectura el va portar a ocupar-se de tots els elements decoratius –mobiliari inclòs– que formarien part de l’edifici, la característica més notable dels quals és el seu estil orgànic d’aparença escultòrica. Les seves peces corbes, orgàniques i fluides són un reflex del seu amor per la natura.

 

BD va ser la primera empresa que els va rescatar de la història per reproduir-los en sèrie, de manera artesanal, amb els mateixos materials –roure massís envernissat– i fidel a la riquesa de detalls dels originals. Algunes de les peces més emblemàtiques que ha reeditat són el tamboret Calvet, que va ser projectat juntament amb quatre peces més –una butaca, un mirall, una cadira i un banc– per a l’edifici del mateix nom. També ha fet una reedició de la col·lecció de ferramentes de l’arquitecte i recentment ha reeditat el Penjador Calvet.

Es tracta d’obres numerades i acompanyades per un certificat signat pel director de la Càtedra Gaudí, on se certifica que és una reproducció fidedigna i exacta a l’original dissenyat per Antoni Gaudí.

Una oportunitat única de gaudir de la bellesa i funcionalitat d’aquestes icòniques peces de disseny i tenir un trosset del geni català a casa teva!.