El llum Arco de Achille i Pier Giacomo Castiglioni: un clàssic que es reinventa

El disseny d’interiors és un delicat joc d’equilibri en què s’han de tenir en compte diversos factors per crear espais que siguin tant visualment atractius com funcionals. Dins aquest joc, la il·luminació té un paper fonamental. No és simplement un element addicional, sinó un component essencial que pot donar vida a una habitació, ressaltar detalls i afegir un caràcter únic a qualsevol ambient.

Al llarg del segle XX els millors dissenyadors i arquitectes van concebre llums únics que crearen tendència i es convertiren en icones del disseny. Alguns dels més coneguts són el PH5 de Poul Henningsen (1931), amb el seu característic disseny en capes, que evita l’enlluernament i proporciona una il·luminació suau i difusa; l’Anglepoise, de George Carwardine (1934), el disseny de braç articulat, senzill i pràctic del qual, ha estat tan influent que fins i tot es va convertir en la imatge de la productora cinematogràfica Pixar; l’AJ, d’Arne Jacobsen (1957), dissenyat originalment per al SAS Royal Hotel de Copenhaguen i que es distingeix per la forma asimètrica i el con inclinat que dirigeix la llum exactament on es necessita; la Disa, de José Antonio Corderch (1957), un llum de suspensió caracteritzat per la seva pantalla cilíndrica i l’elegant difusor de llum, que aporta un toc d’elegància a qualsevol espai; l’Artichoke, de Poul Henningsen (1958), l’original disseny del qual recorda una carxofa i és tota una obra d’art; o el TMC, de Miguel Milá (1961), amb una estructura senzilla i pantalla ajustable que el converteixen en una peça funcional i atemporal, que combina el millor del disseny industrial i l’artesania, amb la seva estructura de metall i la seva pantalla de tela.

En aquest article, però, la protagonista és una altra peça llegendària que, al seu moment, va revolucionar la concepció de la il·luminació decorativa: el llum Arco, dissenyat el 1962 per Achille i Pier Giacomo Castiglioni, dos dels més grans dissenyadors italians del segle XX. El motiu? Aquesta obra icònica ha fet seixanta anys i, per celebrar-ho, Flos ha llançat una edició limitada extraordinària: l’Arco K.

Però quina és la història d’aquest llum? Arco representa el triomf del minimalisme i la funcionalitat. Els germans Castiglioni, amb la seva aguda percepció, es van inspirar per al seu disseny als fanals públics. Conscients de la limitació de les làmpades de peu tradicionals, que només il·luminen un punt específic, van veure una oportunitat en l’alçada i la curvatura d’aquests elements d’il·luminació urbana, que permeten donar llum a una àrea de gran amplitud. D’aquesta manera, van traslladar aquesta funcionalitat dels espais exteriors als interiors, donant vida a Arco.

La base és un bloc pesat de marbre de Carrara –el que utilitzava el gran geni renaixentista Miguel Ángel Buonarroti per a les seves escultures– que proporciona l’estabilitat necessària per a l’arc d’acer inoxidable que s’estén des d’ella. Aquest arc pot assolir fins a dos metres de longitud, permetent que el llum il·lumini fins i tot els racons més allunyats de l’habitació.

L’arc de la làmpada, meticulosament fabricat a partir de diversos segments d’acer inoxidable amb una forma elegant d’U, està dissenyat per retreure’s de manera telescòpica un dins de l’altre. Aquesta enginyosa construcció confereix al llum una major versatilitat i amplitud. A més, proporciona a l’usuari l’opció d’ajustar la bombeta i la pantalla a tres altures diferents.

La pantalla consta de dos components essencials: una peça fixa de forma semiesfèrica, perforada estratègicament per promoure la ventilació adequada de la bombeta, i un anell d’alumini mòbil que s’asseu sobre la primera, permetent l’encaminament de la llum d’acord amb l’alçada del darrer segment de l’arc. Aquesta làmpada ofereix una impressionant extensió horitzontal de fins a dos metres des de la base, i en termes d’alçada, la bombeta pot penjar a una distància màxima de dos metres i mig del terra, proporcionant una versatilitat d’il·luminació excepcional, adaptable a les necessitats específiques de l’espai, a més d’optimitzar l’ús de la llum i evitar el malbaratament energètic.

Tot i tenir més de mig segle, el llum Arco continua sent una de les opcions d’il·luminació predilectes per als amants del disseny. La seva llum indirecta crea una atmosfera acollidora i la forma elegant afegeix un toc de sofisticació a qualsevol espai de la casa. En tots aquests anys en què ha estat fabricada per la casa Flos, l’única modificació que ha patit el seu disseny ha estat per adaptar el sistema elèctric a les normes vigents.

Per això, amb motiu de la citada efemèride, celebrem enormement el llançament de l’Arco K, una edició limitada molt especial, exclusiva i numerada, de la qual tan sols es fabricaran un total de 2022 peces per a tot el mercat mundial. En aquesta versió, la base icònica de marbre de Carrara dóna pas a una base de vidre sense plom, que ressalta l’estructura del llum en si mateixa i acompanya la mirada des de l’arc, protagonista absolut, fins a la innovadora base, dotant el llum d’una imatge renovada, elegant i sofisticada.

Et convidem a visitar-nos a Delta Moble, on pots adquirir aquesta exclusiva peça que, sens dubte, afegirà un toc de sofisticació i calidesa a casa teva, i no t’oblidis de tenir en compte alguns consells per integrar-la amb èxit a l’estança que esculles:

Espai: Assegura’t de tenir prou lloc perquè el llum s’estengui. Recorda que el seu disseny es basa en la idea d’un fanal que es corba sobre l’espai, així que necessita amplitud per “respirar”.

Propòsit: Pensa quina àrea vols il·luminar. La làmpada Arco és perfecta per crear un punt focal, com ara una taula de menjador o un racó de lectura.

Contrast: Encara que el làmpada Arco té una estètica minimalista, la seva mida i forma la fan destacar. Fes-la servir per crear contrast en un espai, especialment si la resta de la teva decoració és més tradicional.

En definitiva, el llum Arco de Achille i Pier Giacomo Castiglioni no és només un objecte d’il·luminació, és una obra mestra del disseny que ha transcendit en el temps. La seva estètica minimalista, la seva funcionalitat i el seu enfocament en la qualitat i la sostenibilitat la converteixen en una elecció perfecta per a qualsevol llar contemporani.